20 ANYS DE LA PUBLICACIÓ DE LA LLEI DE PREVENCIÓ

CCOO alerta de la manca d'integració de la prevenció en la gestió de les empreses a Catalunya, 20 anys després de la publicació de la Llei per a la prevenció de riscos laborals. 

 


El 8 de novembre de 2015 va fer 20 anys que es va publicar al BOE la Llei 31/1995 per a la prevenció de riscos Laborals i des de CCOO de Catalunya volem alertar de que cal encara integrar la prevenció a la gestió de les empreses a Catalunya i que la sinistralitat laboral està augmentant de manera alarmant.

La nostra experiència a les empreses, a partir de la tasca dels delegats i delegades de prevenció ho confirma en la pràctica diària de la nostra acció sindical.

També, el Departament d’empresa i ocupació, presentava fa uns mesos les dades d’una nova estratègia d’enquesta adreçada a les empreses i treballadors/es de Catalunya, per tal de recollir com va ser la pràctica de la prevenció a les empreses l’any 2014.

Els principals trets d’aquesta gestió de la prevenció a Catalunya són:

·   Encara 144.314, el 6,4% dels treballadors de Catalunya, treballen en empreses que no     disposen de cap modalitat d’organització preventiva.

·   Més del 70% d’empreses a Catalunya contracten serveis de prevenció aliens per dur a terme tota o part de l’activitat preventiva de l’empresa. Aquestes empreses abasten a 1.780.935 treballadors/es que suposen el 83’7% dels treballadors/es de Catalunya, havent una infrautilització de la modalitat de la integració del servei de prevenció com a propi a l’estructura de l'empresa.

·    Només el 1,1% de les empreses han avaluat les 4 tipologies de risc de manera específica i la majoria de les empreses que ho han fet són de més de 499 treballadors/es.

·   L’avaluació dels riscos laborals de manera específica evoluciona de manera diferent en funció del tipus de risc  es fa un  35,2% de les empreses pel que fa als riscos de seguretat, fins a nomes al  2,9% de les empreses en el cas dels riscos psicosocials.

CCOO volem alertar de que cal:

1.  Impulsar la prevenció per frenar aquest augment de la sinistralitat amb prevenció  a les empreses.

2.  Que s’ha d’Integrar la prevenció a les empreses a tots els nivells jeràrquics com diu la llei i s’ha de fer amb una visió sociotècnica per incrementar la qualitat de les activitats preventives,  reconeixent la participació dels delegats i delegades de prevenció.

3.  Impulsar l’avaluació del conjunt dels riscos laborals de manera específica, per elaborar programes d’intervenció per actuar sobre l’origen dels riscos que són les condicions de treball i modificar-les.

4. Impulsar i dotar de recursos la implementació i desenvolupament del Marc Estratègic de Seguretat i Salut de Catalunya.